Een kat die continu naar de kattenbak loopt, wellicht zelfs buiten de kattenbak plast of pijnlijk miauwt tijdens het plassen? Een grote kans dat jouw kat iets aan zijn of haar blaas heeft. Dat is natuurlijk erg vervelend en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Let op! Maak je je zorgen om de gezondheid van je kat? Raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies. Het volgende verhaal helpt slechts bij het herkennen van blaasproblemen en is geen vervanging voor medisch advies. Juist omdat het lastig is te bepalen hoe ernstig de situatie is, is het verstandig altijd even contact op te nemen met je dierenarts.

Valt het je ineens op dat je kat vaker naar de kattenbak gaat en duurt het plassen een stuk langer dan dat je gewend bent? (Mogelijk ziet de kleur plas van je kat er zelfs wat roze uit.) Het kan zijn dat je kat een blaasontsteking heeft. Het is echter belangrijk om te weten of het niet om blaasgruis gaat.


Blaasontsteking
Een blaasontsteking is vervelend (het voelt voor de kat hetzelfde als voor mensen) maar gaat ook vaak vanzelf weer over. (De dierenarts kan je een pijnstiller / onstekingsremmer geven om de lasten voor de kat wat te verlichten. Voor onze kat gaf dit wat rust.) Het is belangrijk om je kat genoeg water te laten drinken. Vaak is de oorzaak ook te weinig water drinken of ook in veel gevallen stress. Er zijn nog veel meer oorzaken mogelijk, hier kan je dierenarts je eventueel meer over vertellen en je helpen het te voorkomen. (Anders dan bij mensen, ontstaat een blaasontsteking bij katten vrijwel nooit door bacteriën.)

Blaasgruis
Blaasgruis is het vormen van kristallen in de urine van je kat. Kattenurine is zeer geconcentreerd en door een aantal oorzaken kan dan blaasgruis onstaan. Blaasgruis kan ervoor zorgen dat de blaas van je kat verstopt raakt. Je kat kan dan niet meer plassen en moet meteen naar de dierenarts om de verstopping te laten verhelpen. Bel ook een dierenarts als het avond of nachts is (dit is namelijk levensbedreigend). Blaasgruis komt vooral bij katers voor en veel minder bij poezen.

Hoe herken ik een blaasontsteking?
– Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen.
– Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen.
– Vaker plassen en kleinere plasjes.
– Bloed in de urine.
(Afbeelding onder in artikel.)
– Veel wassen van vagina/penis.
– Onrustig gedrag.
– Continue persdrang.

Hoe herken ik blaasgruis?
– Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen.
– Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen.
– Vaker plassen en kleinere plasjes.
– Bloed in de urine.
(Afbeelding onder in artikel.)
– Veel wassen van vagina/penis.
– Onrustig gedrag.
– Continue persdrang.
– Vaak proberen te plassen, maar niet daadwerkelijk kunnen plassen.

Inderdaad. De symptomen komen grotendeels overeen. Dit maakt het zo lastig om uit te sluiten dat je kat mogelijk blaasgruis heeft. Houd daarom goed in de gaten of je kat nog daadwerkelijk urine plast. Gaat je kat persen maar komt er niet eens een beetje urine uit? Neem dan direct (weer) contact op met je dierenarts. De dierenarts kan dan vaststellen om welke klacht het gaat en daarop direct handelen. Bij blaasgruis moet de dierenarts de verstopping van de blaas direct verhelpen. Bij blaasontsteking krijgt de kat een pijnstiller die ook direct een ontsteking remmende werking heeft. Dit middel is gemakkelijk door de kat op te likken en kan gedurende de blaasontsteking dagelijks worden toegediend door de katteneigenaar.


Dit artikel is tot stand gekomen uit eigen ervaring, het advies van onze eigen dierenarts en informatie uit online artikelen van andere dierenartsen. Maak je je zorgen over de gezondheid van je eigen kat? Raadpleeg dan altijd je eigen dierenarts.


Tips om de blaasonsteking wat prettiger door te komen
– Geef je kat een keertje extra natvoer (het extra vocht kan hij of zij goed gebruiken).
– Winter? Geef je kat wat warmte en zet je verwarming een graadje hoger.
– Geef je kat de ruimte om tot rust te komen. Sla die houseparty thuis even over.
– Zorg voor genoeg schone kattenbakken. Je kat moet nu vaak naar de toilet. Als jij ziek bent heb je ook graag een schoon toilet om naar terug te keren.
– Zet eventueel (tijdelijk) een extra kattenbak neer (in het geval je niet veel ruimte in huis hebt).
– Reminder: Let goed op of je kat nog wel kleine plasjes doet en neem direct contact op met de dierenarts als je kat niet meer kan plassen.

Roze urine kat
Versleep de lijn naar boven voor de roze gekleurde urine die voorkomt bij blaasontsteking en blaasgruis.

Veelgestelde vragen over de kosten

Wat kosten pijnstillers voor katten?

De kosten voor pijnstillers voor katten kunnen verschillen per soort, hoeveelheid en aanbiedende dierenarts. Onze dierenarts in de regio Arnhem vraagt voor een flesje Loxicom van 5 milliliter (genoeg voor ongeveer 1,5 week voor één kat) € 8,72.

Wat kost een urineonderzoek bij katten?

De kosten voor een urineonderzoek kunnen verschillen per dierenarts. Onze dierenarts in de regio Arnhem vraagt hiervoor € 25,- per onderzoek (als je de urine zelf komt brengen).